Het schrijfproces creëert overzicht en geeft structuur. De losse flarden in mijn hoofd vormen op papier een geheel. Een andere discipline, koken, kan voor mij dezelfde functie vervullen.

Vandaag kies ik voor pasta met een goedgevulde saus. Het proces verloopt volgens vaste stappen, maar laat wel ruimte voor variatie. Water voor de pasta moet ik sowieso koken. Ik kies voor een pure tomatensaus. Welke groenten en kruiden zal ik eens toevoegen? Op het aanrecht leg ik neer: een rode en een gele paprika, een paar wortels, wat prei en champignons, en ik pak de potjes basilicum, oregano en peper.

Aandachtig was ik de groenten en snij ze in de juiste proporties. Ik voeg de pasta toe aan het kokende water en laat in een andere pan de olijfolie warm worden. Even later glijden de gesneden groenten in de pan. Het is een bonte verzameling van losse onderdelen. Met soepele bewegingen van roeren en husselen ben ik op weg naar het eindresultaat. Door toevoeging van de tomatensaus en de kruiden wordt de saus uiteindelijk een samenhangend geheel, in balans qua smaak, geur en kleur. Ik giet de pasta af, leg deze op het bord en giet er een royaal gevulde lepel met saus over. Het hoofdgerecht laat zich vervolgens goed smaken.

Wanneer het tijd is voor ‘mijn dessert’ pak ik de vaste attributen; mijn notitieboekje en de rode pen. De dag bepaalt vervolgens de locatie waar ik met ‘mijn dessert’ aan de slag ga. Dat kan zijn in het bos, zittend tegen een boomstam, of op het bankje van ons terras ‘du soleil’. Vandaag zit ik boven aan mijn schrijftafel. Welke woorden mag de rode pen vandaag opschrijven? Met welke zinnen wordt de witte bladzijde in het notitieboekje vandaag gevuld? Ervaringen van deze dag cirkelen rond in mijn hoofd. Gesprekken, een opmerking, dat beeld vanuit de trein, dat vreemde gevoel. Als in een grote pan soep hussel en roer ik al deze flarden door elkaar. Losse onderdelen worden aan elkaar geknoopt. In een aaneenschakeling van woorden komen ze op het papier terecht. Als de laatste zin van de dag opgeschreven is, lees ik de gehele tekst. De losse flarden zijn met mijn rode pen tot een geheel samengebracht. De zinnen zijn een weerspiegeling van de afgelopen dag.